The New York Times: В Україні посилюється тиск на опозицію (переклад)

«Сполучені Штати та Європейський союз, що вважали Україну прикладом пострадянської держави, у якій проводяться порівняно чесні вибори та мирна передача влади від однієї політичної партії іншій, висловили зростаючу тривогу сприводу методів управління Януковича», — йдеться в авторитетному американському виданні. «Тимошенко вже неодноразово була на допитах прокуратури, що за офіційною версією розслідують факти корупції за час перебування Тимошенко на посаді Премєр-міністра України. Однак звинувачення, висунуті проти Тимошенко, значного суспільного резонансу не мали.» The NY Times розповідає про деталі кримінальних справ, відкритих проти Тимошенко, Луценко та Данилишина. У випадку останнього Чехією був наданий політичний притулок," що свідчить про те, що влада Чехія висловила сумніви стосовно вагомості справи проти нього". 
«Сполучені Штати та їх Європейські союзники дуже скептично ставляться до висловлених владою мотивів (порушення кримінальних справ). Західні дипломати підкреслили, що коли в Києві правила Помаранчева команда вона так само могла розпочати переслідування Януковича, однак не стала цього робити. Вони також зазначили, що аудит, який проводився американськими фірмами, перевіряв діяльність уряду лише за премєрства Тимошенко, оминаючи той період, коли Премєр-міністром був Янукович. Наприкінці грудня, коли, як здавалося, Тимошенко от-от заарештують, Посольство Сполучених Штатів Америки в Києві зробило вкрай непритаманний для себе крок — зробило офіційну заяву до української влади про селективне переслідування опозиції в Україні. Заява посольства мала схожу риторику до заяви Держсекретаря Хіларі Клінтон стосовно критики Росії за упереджене ставлення до М.Ходоровського.»
«Цього місяця, коли Тимошенко заборонили поїздку до Брюселю для зустрічі з Президентом Європарламенту Єжи Бузеком, останній поставив під сумнів обєктивність розслідування».
Джерело: http://www.nytimes.com/2011/02/10/world/europe/10ukraine.html

3 коментарі

Святослав Вишинський
Дипломатичні зауваження США та Европейського Союзу не змінять ситуації в Україні — якщо націлені на який-небудь вплив узагалі. Проте більш цікавою буде внутрішньополітична розстановка, котра може скластись у часі президентської кампанії в Росії: не секрет, що аналогічна кампанія в Україні розігрувалась тандемами Медведев-Янукович і Путин-Тимошенко.
Альона Гливко
Не знаю, Свят. Все ж таки зауваження з боку Європи мають неабиякий вплив на українську громадськість, на її свідомість. Українці завжди придивлялися і прислухалися до Заходу у всьому, починаючи зі стилю одягу, поп-культури і закінчуючи політикою. Тому як мінімум, українці почують про те, що не все гаразд — і це вже вплив. Геополітика — вагома складова внутрішньої політики кожної держави. Однак, як у цю геополітику зіграють наші державні керманичі — це покаже час.
Між іншим, ходжять чутки, що Медведев може залишитись ще на один термін. Як гадаєш?
Святослав Вишинський
Вплив зовнішніх оцінок на українську громадський має не більше, ніж символічну вагу: важко пригадати, коли, за винятком перших років президентства Віктора Ющенка, оцінки Заходу були схвальними, що жодним чином не змінювало закулісної дипломатії. Аналогічно і у випадку Російської Федерації, систематично критикованої за порушення будь-яких норм — її власними нафтогазовими та геополітичними партнерами. Ситуація з Дмитрием Медведевым неясна, проте виключати його повторного висування на пост президента не можна. На думку деяких експертів, дестабілізація насильством у Росії виглядає сигналом для запобігання такому сценарію.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте